Valkenburg aan de Geul is vier Greenwheels-deelauto’s rijker

Geplaatst op maandag 12 augustus 2024

Valkenburg aan de Geul verwelkomt vier nieuwe Greenwheels-auto’s. De uitbreiding komt voort uit de populariteit van de huidige deelauto bij het NS-station. De deelauto’s dragen bij aan de bereikbaarheid van Valkenburg aan de Geul. De plaatsing van één Greenwheels-auto zorgt voor gemiddeld veertien minder privéauto’s op straat.

Meer inwoners bereiken

Wim Weerts, wethouder Mobiliteit bij de gemeente Valkenburg aan de Geul juicht de uitbreiding toe: “Ik ben blij met de uitbreiding van deelauto’s in de hele gemeente. Het is een praktische oplossing voor een grote groep mensen. Tot ongeveer 10.000 km per jaar is een deelauto namelijk voordeliger dan een privéauto. Dat maakt de deelauto ook vaak geschikt als vervanging voor de tweede gezinsauto. We hopen natuurlijk dat met deze oplossing juist die doelgroep niet meer overgaat tot aanschaf van een auto, maar dankzij de deelauto wel snel en gemakkelijk mobiel blijft.” Ook wethouder Niels Dauven, met Duurzaamheid in zijn portefeuille, is blij met de uitbreiding: “Het delen van een auto is een milieuvriendelijke keuze. Met de uitbreiding wordt het ook gemakkelijker om dit in de praktijk te brengen.”
"We zijn sinds vorig jaar actief in Valkenburg en de deelauto bij het NS-station wordt er goed gebruikt. We zijn dan ook verheugd met de nieuwe locaties,” zegt Michiel Cuppen, CEO van Greenwheels. “De vier deelauto’s in de gemeente zorgen in potentie voor vermindering van 56 stilstaande privéauto’s. De vrijgekomen ruimte zou uiteindelijk benut kunnen worden voor bijvoorbeeld groen of speelplekken.”

Vier nieuwe deelauto’s op vaste locaties

Maar liefst 94% van de Greenwheels-gebruikers is tevreden over het ‘station-based’ systeem, waarbij auto’s een eigen, vaste locatie hebben waar je de auto ophaalt en weer terugzet. Met de toevoeging van vier nieuwe deelauto’s hoopt het deelautobedrijf een bredere groep bewoners te bereiken en bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van duurzame, inclusieve mobiliteit in Valkenburg.
De nieuwe compacte stadswagens – de bekende Volkswagen up!’s – zijn te vinden op de volgende adressen:

  • Station Schin op Geul en Station Houthem – St. Gerlach (met ingang van augustus).
  • De overige twee auto’s volgen later dit jaar op het Berkelplein en Par’course 2 / Beatrixsingel.

Reserveren en rijden

Bewoners die de auto’s willen gebruiken, kunnen zich aanmelden via de Greenwheels-website (Deze link gaat naar een externe website) of app (Deze link gaat naar een externe website). Greenwheels biedt gebruikers het gemak van een eigen auto, zonder de lasten. Een auto reserveer je via de app, ver van tevoren of vlak voor vertrek. Je betaalt alleen voor de tijd en het aantal kilometers dat je gebruik maakt van de deelauto. Alle ritten zijn verzekerd en inclusief brandstof en wegenbelasting. Ook is er altijd 24/7 (pech)hulp.

Meer nieuws