Stemronde voor verlenging BIZ Valkenburg

Geplaatst op dinsdag 8 oktober 2024

Vanaf vandaag, 8 oktober, mogen de ondernemers in het centrum van Valkenburg hun stem uitbrengen vóór of tegen de Bedrijveninvesteringszone Valkenburg, beter bekend als BIZ Valkenburg. Wethouder Kevin Rouwette: “Na een succesvolle periode van vijf jaar ligt er een voorstel om de verordening, die ten grondslag ligt aan de stichting, te verlengen voor 2025-2029. Die verlening wordt een feit als er voldoende draagvlak is.” Dat betekent dat tenminste de helft van de bijdrage plichtige ondernemers een stem heeft uitgebracht vóór 18 november. Daarvan moet minstens tweederde positief zijn én de WOZ-waarden van de onroerende zaken van de voorstemmers moet meer dan de helft vertegenwoordigen van de WOZ-waarden in het BIZ-gebied.

In de BIZ bundelen detaillisten, horecabedrijven en ondernemingen uit de vrijetijdssector in het centrum van Valkenburg hun krachten om de vrijetijdseconomie te versterken en de uitstraling van het toeristenstadje te verbeteren. Citycoach Ken Heugen: ”Zo hebben we in de afgelopen periode voor bloembakken gezorgd in het centrum, waren we de initiatiefnemers van de succesvolle expositie ‘Alledaagse Mensen’ en vormden we een stevige gesprekspartner voor de gemeente.”

Om de activiteiten van BIZ Valkenburg te financieren betalen belastingplichtige ondernemers een bijdrage. Die kan variëren van 50 tot 250 euro per maand, afhankelijk van de WOZ waarde. De huidige verordening voor het innen van deze bijdrage loopt eind 2024 af. Stichting BIZ wil de tarieven voor de bijdrage verhogen. Dat is nodig omdat ook de ambities voor 2025-2029 hoger zijn en verder reiken. Zo wordt de inzet van de citycoach met 50% uitgebreid en gaat de BIZ zich richten op het versterken van een gebalanceerde evenementenkalender.
“De stichting wil ook het BIZ-gebied voor de nieuwe periode verder uitbreiden richting de Cauberg en Valkenburg Oost”; aldus Ken Heugen. “De bedrijven in dit gebied hebben in de eerste BIZ periode meegedaan aan activiteiten en aangegeven dat ze willen aanhaken.”

Ken Heugen: “Organisatoren van evenementen worden vanuit de BIZ financieel ondersteund en er is ruimte om andere evenementen naar Valkenburg te halen. Hiervoor wordt van de BIZ jaarlijks € 100.000 gereserveerd.” Het evenementenprogramma wordt afgestemd met de gemeente in lijn met de Visie Vrijetijdseconomie.
Wethouder Rouwette: “De gemeente bemoeit zich niet met het uitvoeringsplan van de BIZ. Voor evenementen of subsidies worden gewoon aanvragen gedaan, geheel in lijn met de procedures die daarvoor uitstaan. Maar we hebben natuurlijk wel gedeelde belangen. Zoals het beter spreiden van bezoekersstromen buiten piekmomenten, citymarketing en bovenal een goede samenwerking met ondernemers om het ondernemersklimaat in Valkenburg te blijven verbeteren.”
Ondernemers kunnen tot en met 18 november 11.00 uur hun stem uitbrengen. De uitkomst daarvan wordt onder toezicht van een notaris bekend gemaakt op 18 november op de website van de gemeente. Kan de BIZ op voldoende draagvlak rekenen dan is de beoogde ingangsdatum van de nieuwe verordening is 1 januari 2025.

Meer nieuws