ACT! Interventieteam controleert weer vakantiepark in Valkenburg

Geplaatst op vrijdag 18 oktober 2024

Tijdens een controle van een vakantiepark in Valkenburg trof het ACT Interventieteam vorige week verschillende misstanden aan. Zo was een persoon illegaal in Nederland en werden er arbeidsmigranten gehuisvest. Van de arbeidersmigranten waren lonen en contracten niet in orde.

De burgemeester van Valkenburg aan de Geul, Daan Prevoo, vindt het belangrijk dat de vakantieparken gebruikt worden door toeristen. “We weten inmiddels dat criminelen zich vaker terugtrekken op vakantieparken. We houden dan ook graag zicht op wat er achter de slagboom van een vakantiepark gebeurt. Daarom gaat het ACT Interventieteam op pad om te controleren hoe de situatie op onze parken is en of er geen personen met foute bedoelingen verblijven. Ook tijdens deze controle werden er misstanden aangetroffen.” De burgemeester benadrukt dat de parkeigenaar niets met deze misstanden te maken heeft.

Arbeidsmigranten

Het ACT Interventieteam zag een bestelbus bij een van de bungalows staan. In het huis verbleven vier mannen van Oost-Europese afkomst. “Een van onze toezichthouders hoorde de mannen onderling zeggen ‘niks vertellen, geen informatie geven’. Al snel bleek dat de mannen geen arbeidscontract hadden en betaald werden onder de Wet minimumloon. Ze zouden pas een contract krijgen van de werkgever als ze goed werk zouden leveren. Het ACT Interventieteam heeft in deze situatie een signalerende functie. De zaak is overgedragen aan de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA)”, vertelt de burgemeester.

Inbeslagname paspoort

In een ander huisje op het park verbleef een dame die niet de juiste papieren had om in Europa te verblijven. Zij wordt gezien als illegaal. Er zijn geen aanwijzingen dat er sprake is van mensenhandel. Het paspoort is in beslag genomen en de dame is overdragen aan de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie.

Samen optrekken

De Koninklijke Marechaussee was aanwezig bij de controle en ondersteunde bij beoordeling van de identiteitsdocumenten. Deze waren bij alle personen in orde.

Prevoo: “Bij deze controle zie je weer hoe belangrijk het is dat de verschillende overheidsdiensten elkaar weten te vinden. Het ACT heeft het initiatief genomen voor de controle en vervolgens zijn diverse partners aangehaakt. Op deze manier kunnen we echt een vuist maken tegen ondermijning.”

De burgemeester roept inwoners op om vooral ook verdachte situaties te melden. “Zegt je gevoel dat iets niet klopt, meld dan bij de politie of Meld Misdaad Anoniem. Alleen samen houden we onze wijken, buitengebieden en vakantieparken veilig.”


ACT! Limburg

Om bestuurlijke controles uit te voeren is het ACT! Interventieteam in het leven geroepen. Dit team is actief in heel Limburg. Het ACT! bestaat uit toezichthouders van gemeentes en werkt indien nodig samen met politie en overige overheidspartners. Ze komen onder andere in actie door anonieme meldingen van inwoners. Anoniem melden kan via meldmisdaadanoniem.nl of 0800 7000.

Meer nieuws