Beleidskader Afval en Grondstoffen

De gemeenten Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul bundelen hun krachten voor een duurzame en circulaire grondstoffeneconomie. Onder de paraplu van de Gemeenschappelijke Regeling Geul en Maas (GR) hebben de drie gemeenten hun huidige afvalbeleid herzien, met als resultaat het Regionaal Beleidskader Afval en Grondstoffen waarin de hoofdlijnen voor de toekomst zijn vastgelegd.

Inwoners zijn, met enquêtes en bijeenkomsten, actief betrokken bij dit proces. Hun input en ideeën hebben een belangrijke rol gespeeld. Na goedkeuring door de GR en de afzonderlijke colleges van Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul, werd het Regionaal Beleidskader begin 2024 aan de gemeenteraden voorgelegd.

Hoofdlijnen van het Regionaal Beleidskader

Het doel is om in 2050 over te stappen naar een 'circulaire grondstoffeneconomie', waarbij restafval tot een minimum wordt teruggedrongen en grondstoffen optimaal hergebruikt worden. De focus ligt op een aantal belangrijke doelen in 2030, waaronder:

  • Hergebruik van grondstoffen: Intensivering van de scheiding van groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gft+e), plastic, metaal en drankkartons (pmd), textiel en luiers en incontinentiematerialen.
  • Openbare ruimte: Vermindering van overlast van zwerfafval in de openbare ruimte.
  • Kosten: Redelijke kosten die passen bij de geboden service.

De aanpak kan variëren per gebied, afhankelijk van de beste inzamelmethoden. Concrete plannen hiervoor volgen later, maar de gemeenten hebben alvast enkele gezamenlijke doelen geformuleerd. Zoals het vergemakkelijken van het scheiden van gft+e, pmd-inzameling aan huis in Maastricht, verbeterde service voor restafval, lagere tarieven bij milieuparken en gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal in Meerssen en Valkenburg aan de Geul.

Participatie

Voor de zomer heeft de gemeente Valkenburg aan de Geul, via een vragenlijst, haar inwoners gevraagd hun mening te geven over verschillende maatregelen die de gemeente wil gaan invoeren om afval beter te kunnen scheiden en inzamelen. Een grote groep inwoners heeft gebruik hiervan gemaakt. Maar liefst 464 inwoners hebben gereageerd op de vragenlijst. Bij deze willen we deze inwoners graag bedanken voor hun bijdrage.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de helft van onze inwoners tevreden zijn over de openingsdagen van het milieupark, maar als deze nog één dag extra open zou kunnen gaan, geven de meeste inwoners de voorkeur aan de woensdag. Als de gemeente een bakfiets of aanhanger ter beschikking stelt, voor het brengen van afval, zou minder dan de helft hier gebruik van maken.

Uit de vragenlijst kwam ook naar voren dat er behoefte is aan het ophalen van restafval aan huis. Dit is nu ook al mogelijk, wel betaald u dan nog extra voorrijkosten. Vanaf volgend jaar is het mogelijk om eens per jaar grof afval aan huis op te laten halen zonder het betalen van de voorrijkosten. U betaald dan alleen nog de kosten die je ook op het milieupark moet betalen voor het afval.

Als gemeente willen we ook graag weten hoe onze inwoners denken over de ja-stikker, cameratoezicht en de Best en grondstoffentas. Over deze maatregelen zijn onze inwoners erg positief. Evenals over het plaatsen van kroonringen voor de PMD-zakken aan gehangen kunnen worden. De gemeente heeft overal waar ze geplaats konden worden dit reeds gedaan.

Het inzamelen van afval kost natuurlijk ook geld. Daarom hebben we gevraagd of inwoners het misschien een goed idee vonden om in de wintermaanden wat minder vaak het GFT op te halen. Namelijk eens per twee weken in plaats van zoals nu eens in de week. De helft van de mensen vond dit een goed idee.

Bij de vraag, op welke manier waarop onze inwoners restafval het liefst willen laten inzamelen gaat de voorkeur nu nog uit naar de restzak. Daarna een ondergrondse restcontainer en de grijze bak.

De komende jaren gaat de gemeente flink aan de slag om de dienstverlening richting inwoners te vergroten. Zo zal vanaf 2025 bijna alle afvalstoffen op het milieupark gratis worden. Alleen voor restafval moet u vanaf 2025 te betalen. En halverwege volgend jaar komt in elke kern een ondergrondse container voor luiers- en incontinentiematerialen. Hiermee hopen we de hoeveelheid restafval de komende jaren verder te verlagen. Want hoe minder afval we produceren hoe minder kosten we als gemeente bestede aan het inzamelen en verwerken van afval.