Aangifte overlijden

Als iemand in Nederland overlijdt, moet u dat doorgeven aan de gemeente waarin de persoon is overleden. De begrafenisondernemer regelt de aangifte van een overlijden. De gemeente maakt dan een overlijdensakte op. Nabestaanden regelen de begrafenis of crematie van de overledene. Gebeurt dit niet, bijvoorbeeld omdat er geen nabestaanden zijn? Dan zorgt de gemeente dat de overledene begraven wordt.

Let op

Vraag aan via e-mail of schriftelijk of maak een afspraak aan de balie. Omdat het coronavirus nog veel voorkomt, willen we het aantal bezoekers bij de gemeente zo laag mogelijk houden. U kunt daarom niet langskomen zonder afspraak.

Beschrijving

Als de begrafenisondernemer aangifte heeft gedaan, krijgt u toestemming om de overledene te begraven of te cremeren. De gemeente past de basisregistratie personen (BRP) aan en maakt een overlijdensakte op. 

Overlijden in het buitenland 

Alle informatie over wat u moet regelen als een familielid of reisgenoot in het buitenland is overleden vindt u op Nederlandwereldwijd.nl (Deze link gaat naar een externe website):

Kosten

Aangifte doen van overlijden is gratis. Een uittreksel van de overlijdensakte kost € 16,60. Een meertalig modelformulier kost € 16,60.

(Tarieven 2024)

Voorwaarden

U mag de overledene niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na overlijden begraven of cremeren. Wilt u de overledene eerder begraven of cremeren? Dan heeft u toestemming van de officier van justitie en van de burgemeester nodig. Wilt u de overledene later begraven of cremeren? Dan heeft u alleen toestemming van de burgemeester nodig.

Aanpak

Zo doet u aangifte van overlijden:

  • Maak een afspraak bij de gemeente waarin de persoon overleden is.
  • U heeft de volgende gegevens nodig:
    • uw geldige identiteitsbewijs
    • een A-verklaring en een B-verklaring (Deze link gaat naar een externe website) voor het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
    • bij een natuurlijke doodsoorzaak: een verklaring van overlijden, afgegeven door een dokter of gemeentelijk lijkschouwer
    • bij een onnatuurlijke doodsoorzaak: een verklaring van geen bezwaar crematie/begrafenis, afgegeven door de officier van justitie
    • als een crematie of begrafenis moet worden uitgesteld: een verklaring van geen bezwaar, afgegeven door een dokter
    • als er een sectie moet plaatsvinden: verlof tot ontleding, afgegeven door de burgemeester
    • eventueel het trouwboekje om het overlijden in vast te leggen

Doe de aangifte voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt.

Woonde de overleden persoon in een andere gemeente? U hoeft het overlijden niet zelf door te geven aan deze gemeente. Dit doet de gemeente waarin de persoon overleden is.

Termijn

De aangifte overlijden moet uiterlijk één werkdag vóór de uitvaart bij de gemeente binnen zijn. 

Meer informatie