Burgerkracht & vrijwilligerswerk
Valkenburg aan de Geul is een gemeente waarin Burgerkracht centraal staat. Dit betekent dat ze de ambitie heeft dat er voor iedere inwoner de mogelijkheid is om betrokken te zijn bij zijn of haar gemeenschap en in staat is om aan de leefbaarheid van zijn/haar gemeenschap te kunnen bijdragen.
Burgerkracht stimuleert samenwerking en solidariteit tussen inwoners en bevordert een sterkere sociale cohesie. Het idee achter burgerkracht is dat wanneer mensen zich samen inzetten, zij een positieve impact kunnen hebben op hun leefomgeving en de kwaliteit van leven in hun gemeenschap kunnen verbeteren.
Burgerkracht wordt ook wel zelfsturing genoemd.
Parallel aan burgerkracht loopt de “vrijwillige inzet”. Onder deze term vallen alle vormen van onbetaald en vrijwillige inzet die worden verricht ten behoeve van een ander of (de kwaliteit) van de samenleving. Dus ook inzet die buiten organisaties plaatsvindt zoals informele zorg en burgerinitiatieven. Burgerkracht vindt dus ook plaats op basis van vrijwillige inzet.
Burgerkracht
Burgerkracht kent meerdere vormen. Het kan een vorm van overheidsparticipatie zijn, maar is vele malen breder dan dat. Als je de tuin onderhoudt bij iemand in de buurt of samen met buren een buurtfeest organiseert ben je eigenlijk al bezig met Burgerkracht. Maar ook een appgroepje met je buren om een oogje in het zeil te houden of samen afval opruimen in de wijk zijn voorbeelden van Burgerkracht. Deze categorie speelt zich veelal af zonder dat de gemeente er überhaupt bij betrokken wordt of vaak zelfs weet van heeft.
Bij andere vormen van Burgerkracht is de gemeente wel betrokken. Zoals bij het matchen van vraag en aanbod voor vrijwilligerswerk of het ondersteunen en/of faciliteren van inwoners(burger)initiatieven.
Burgerkrachtinitiatief
Onze inwoners weten vaak zelf het beste waar behoefte aan is in de eigen wijk. Daarom vindt de gemeente het belangrijk om inwonersinitiatieven te stimuleren. Als extra stimulans zijn er daarom twee subsidieregelingen opgesteld:
- Regeling sociale initiatieven
- Regeling initiatieven openbare ruimte
Contact
Heb je een idee voor een burgerkrachtinitiatief en wil je hier graag over doorpraten? Neem dan contact op met Bob ven Bergen, onze opbouwwerker Burgerkracht. Hij kan met je nadenken over het initiatief en je helpen bij het aanvragen van subsidie.
Bob van Bergen
Aanspreekpunt Burgerkracht
info@bob-advies.nl
06 - 18 17 13 65
Vrijwilligerswerk
Nederland kent ongeveer vier miljoen vrijwilligers. Helaas zijn lang niet alle vrijwilligers goed verzekerd.
Als een vrijwilliger in opdracht van een organisatie vrijwilligerswerk doet, kan de organisatie aansprakelijk worden gesteld om eventuele schade te vergoeden. Een vrijwilliger kan zelf schade lijden tijdens het doen van vrijwilligerswerk of als veroorzaker van schade aansprakelijk worden gesteld. Zowel de organisatie als de vrijwilliger zelf kunnen aansprakelijk worden gesteld.
Contact
Mocht u vragen hebben op het gebied van vrijwilligerswerk binnen de gemeente Valkenburg aan de Geul, dan kunt u contact opnemen met Marlies Weggemans.
Marlies Weggemans
Aanspreekpunt Vrijwilligerswerk
marlies.weggemans@trajekt.nl
043 - 763 00 00
Vrijwilligers collectief verzekerd
De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft daarom voor hen een VNG Vrijwilligers PlusPolis afgesloten. Met deze polis zijn onder andere de volgende zaken geregeld:
- Ongevallen en Persoonlijke Eigendommenverzekering voor Vrijwilligers
- Aansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers
- Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen
- Aansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen
- Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers
- Rechtsbijstandverzekering voor Vrijwilligers
- U kunt meer lezen over de VNG Vrijwilligerspolis op centraalbeheer.nl (Deze link gaat naar een externe website) of bekijk meestgestelde vragen over VNG Vrijwilligerspolis (PDF, 124.5 kB).
Aangifte doen?
Dat kan met behulp van het digitale schade aangifteformulier (Deze link gaat naar een externe website) van de VNG.
De dekking van de VNG Vrijwilligersverzekering is verruimd
Er is een verschuiving gaande rondom zorgtaken. Hierdoor wordt het werk van vrijwilligers en mantelzorgers steeds belangrijker. Tegelijkertijd krijgen ze daardoor meer taken en verantwoordelijkheden. En dat is weer van invloed op de risico’s die zij lopen. Met deze ontwikkelingen heeft Centraal Beheer samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de verzekering opnieuw bekeken. Dat heeft geresulteerd in de volgende uitbreidingen:
- Mantelzorgers worden volledig meeverzekerd;
- Vrijwilligerswerk in het kader van de “Tegenprestatie” valt ook volledig onder de verzekering;
- Verzekerd bedrag opzicht van € 5.000,- naar € 12.500,-