Vragen over opvoeden en opgroeien
Maakt u zich zorgen over uw kind? Heeft u vragen over opvoeden of opgroeien? Zijn er problemen thuis en zoekt u naar een oplossing? U staat er niet alleen voor. Soms is het onduidelijk waar u precies terecht kunt met uw vraag: bij het consultatiebureau? Of bij CJG043? Misschien eerst bij de huisarts, de leerkracht? Of bij een van onze gezinscoaches of jongerenwerkers?
In principe kiest u gewoon voor de plek die voor u het beste voelt. Iedere hulpverlener luistert naar uw probleem. En weet ook of u bij hem of haar aan het juiste adres bent. Als hulpverleners u niet zelf kunnen helpen, kunnen zij ons erbij vragen. Maar u kunt ook zelf contact met ons opnemen.
CJG043
CJG 043 staat voor Centrum voor Jeugd en Gezin in het district met netnummer 043. Het is een site met heel veel informatie over opgroeivragen en opvoedvragen. Ook verzorgt CJG043 cursussen en themachats en webinars. De site is te bereiken via deze link: CJG043 (Deze link gaat naar een externe website).
Gezins- en jongerencoaches
Elke situatie is anders. Daarom neemt de gezins- en jongerencoach de tijd om het gezin en/of de jongere goed te leren kennen en bij hen aan te sluiten. De gezins- en jongerencoach communiceert altijd open en eerlijk, ook als het niet goed gaat. Ze maken kennis met mensen die belangrijk zijn voor het gezin en/of de jongere. En helpt hen dat sociale netwerk uit te breiden en te onderhouden. De gezins- en jongerencoach kan ondersteuning bieden bij de opvoeding (slaap- eetproblemen maar ook communicatieproblemen met bv uw puber). Ze helpen het gezin en/of de jongere om structuur in de dag te ontwikkelen, activiteiten te plannen en organiseren. Ook kunnen ze helpen om financiële, psychische of relatieproblemen aan te pakken. Zodat er minder stress in het gezin is. Ze helpen om nieuwe vaardigheden te leren en daarmee te oefenen. Wanneer dat nodig is, schakelen ze samen met u andere professionals of vrijwilligers in. De hulp van gezins- en jongerencoaches is gratis.
Neem gerust contact op met:
Imke Kerstges via imke.kerstges@trajekt.nl of 06 - 48 04 10 17.
Manuela van der Meijs via manuela.v.d.meijs@trajekt.nl of 06 - 55 69 52 59.
Roswitha Martinussen via r.martinussen@meezuidlimburg.nl of 06 - 31 66 43 33.
Sylvia Salden via s.salden-bouhuys@meezuidlimburg.nl of 06 - 31 66 43 55.
Jeugd- en jongerenwerkers
Jongerenwerkers spreken de taal van jongeren en van de buurt, stimuleren hun persoonlijke én sociale ontwikkeling, behartigen hun belangen en geven grenzen aan. Jongerenwerk is daarmee een instrument om (kwetsbare) jongeren de kans te geven op te groeien tot betrokken, actieve en zelfstandige volwassenen. Jongerenwerkers bieden laagdrempelige ondersteuning aan jongeren in hun ontwikkeling naar volwassenheid. Ze doen dit door contact te maken, te signaleren, motiveren, opvoeden en activeren.
Jongerenwerkers organiseren (soms samen met jongeren) activiteiten voor jongeren. Wil jij meedenken over welke activiteiten van onze gemeente een echte jongerengemeente kunnen maken? Meld je dan aan bij onze jongerenwerker Leonie Pachen via leonie.pachen@trajekt.nl.
Praktijkondersteuner huisarts voor jeugd
Bij uw eigen huisarts kunt u een gesprek aanvragen met de praktijkondersteuner jeugd. U kunt hier terecht met vragen en problemen over opgroeien en opvoeden. Lees meer informatie over de praktijkondersteuner via deze link (Deze link gaat naar een externe website). In dit PDF (PDF, 285.6 kB) vindt u een lijst met alle praktijkondersteuners.