Leerplicht

Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn. Maar zij vallen dan nog niet onder de leerplicht. De leerplicht begint op de 1e dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 is geworden. Vanaf dat moment zijn ouders of verzorgers ook strafbaar als zij hun kind thuis houden. Ouders of verzorgers moeten hun leerplichtige kinderen inschrijven op een school. De kinderen moeten ook echt naar die school gaan. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit en nieuwkomers (asielzoekers en vreemdelingen). Deze afspraken staan in de Leerplichtwet 1969 (Deze link gaat naar een externe website).

Vrijstelling

Wij kunnen uw kind vrijstelling geven van de leerplicht. Dit betekent dat uw kind niet naar school hoeft. Bijvoorbeeld in het geval van:

  • een lichamelijke of psychische ongeschiktheid
    Wij hebben dan een verklaring nodig van een arts of een psycholoog.
  • als uw kind staat ingeschreven bij een school in het buitenland
  • bezwaren tegen de levensbeschouwelijke richting van scholen in uw buurt

Vervangende leerplicht

Heeft uw kind moeite met school tegen het einde van de leerplichtperiode? Dan kunt u vragen of uw kind in dat schooljaar een afwijkend programma mag volgen. Dit programma bestaat uit algemeen vormend onderwijs, beroepsgericht onderwijs en praktijktijd. U moet uw kind hiervoor inschrijven bij een instelling waar dit programma gevolgd kan worden. Dit programma geldt dan als vervangende leerplicht.

De vervangende leerplicht geldt 1 jaar. U kunt dit verlengen als uw kind nog geen 16 jaar is. 8 weken voor het einde van dat schooljaar moet u de vervangende leerplicht opnieuw aanvragen.

Voorwaarden vervangende leerplicht

  • uw kind zit in het laatste jaar van de leerplichtige periode
  • uw kind is 14 jaar of ouder
  • Zit uw kind niet in het laatste jaar van de leerplichtige periode, dan moet u bewijzen dat uw kind niet geschikt is om volledig dagonderwijs te volgen.

Aanvraag

Hebt u vrijstelling nodig of vragen over de leerplicht?
Neem dan via mail contact op met de leerplichtambtenaar van de gemeente Maastricht: leerplichtvsv@maastricht.nl.

Bijzonder verlof

Buiten de schoolvakanties, mag uw leerplichtig kind niet zo maar wegblijven van school. Voor verlof buiten de schoolvakanties heeft u toestemming nodig van de schooldirectie. U moet dit uiterlijk 8 weken vooraf aanvragen. In de eerste 2 weken van het schooljaar mag u geen bijzonder verlof aanvragen.

Toestemming vragen? Kijk voor meer info over bijzonder verlof op Rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een externe website).

Vrij buiten schoolvakanties

Voor bijzonder verlof buiten de schoolvakanties moet u toestemming vragen aan de schooldirecteur. Hierbij geldt dat u geen bijzonder verlof mag aanvragen in de eerste 2 weken van het schooljaar.

Bijzondere omstandigheden

Bij een belangrijke familiegebeurtenis zoals een huwelijk of begrafenis kunt u bijzonder verlof aanvragen bij de schooldirectie.

Alleen bij een bijzondere gebeurtenis kunt u voor meer dan 10 dagen vrij vragen bij de leerplichtambtenaar.

Aanvraag

Wilt u meer dan 10 dagen vrij vragen?
Neem dan via mail contact op met de leerplichtambtenaar van de gemeente Maastricht: leerplichtvsv@maastricht.nl.